Vocht in huis, opstijgend vocht, natte muren, condens op de ramen ….

Vocht in huis, opstijgend vocht, natte muren, condens op de ramen ….

Vochtproblemen in woningen, meestal natte muren, je stelt ze op vele plaatsen vast.

Er bestaan heel veel theorieën en visies over de oorzaken en de oplossingen.
In deze materie moeten we ons altijd afvragen: wie zegt wat, en waarom.
Aannemers die in het kader van hun 10 jarige aansprakelijkheid worden opgeroepen voor een vochtprobleem, zullen eerst de oorzaak bij de bewoner-eigenaar zoeken. Je ventileert te weinig zeggen ze dan. Ze schuiven hun eventuele bouwfout naar jou door.

Firma’s die muren injecteren omwille van het opstijgend vocht in de muren, geven graag offertes met garantie. Het is een winstgevende activiteit. Ook de ‘doe het zelf’ pakketten kosten veel geld.
Verzekeringsmaatschappijen gaan mee in de redenering van hogernoemde firma’s omdat opstijgend vocht uitgesloten is in de verzekeringspolis.

Praktijkonderzoek en enkele onafhankelijke experten luiden een andere klok. Opstijgend vocht bestaat niet. Ze bedoelen hiermee dat opstijgend vocht altijd een gevolg is van een ander probleem. Wanneer je dat andere probleem oplost, verdwijnt ook het opstijgend vocht. En dat meestal voor de helft van de prijs van injectie van de muren. Hoe stel je dit vast? Als de muren nat zijn en ook de vloer. Een degelijke vochtmeter toont dit heel snel aan. Als we zorgen dat de vloer niet meer nat wordt, drogen de muren vanzelf. Als we de muren injecteren tegen opstijgend vocht, blijft de vloer nat.

Welke oorzaken moeten we eerst opzoeken en uitsluiten:

  • Lekkende leidingen
  • Verstopte regenwaterafvoeren
  • Oververzadiging van de grond rond de woning (maaiveld)

Hogergenoemde problemen oplossen kan relatief eenvoudig, en pakt de echte oorzaak van het probleem aan. Eerst lekkende leidingen en verstopte afvoeren herstellen. En dan voor een geruste toekomst, een maaivelddichting. De grond en of klinkers rond de woning verwijderen tot 30 cm onder het maaiveld en dichten met een goed product. Blijvend en definitief resultaat verzekerd.

Bovendien, wanneer we de echte oorzaak van het opstijgend vocht vaststellen, komt in vele gevallen de brandverzekering wel tussen. Ook voor de gevolgschade. Bij deze heb je 2 keer gewonnen. De echte oorzaak is aangepakt en er wordt een deel terugbetaald.

Moraal van het verhaal: opstijgend vocht bestaat niet
De woonkeuring helpt je bij het onderzoek naar de oorzaak en de juiste vakman.

Share the Post

About the Author

Comments

Comments are closed.