Bouwfolie, alles wat je erover dient te weten

De manier waarop we wonen en vooral onze woning afwerken is door de jaren heen behoorlijk veranderd. In het verleden was het bijvoorbeeld zo dat er nauwelijks aandacht werd besteed aan het isoleren van huizen. Dat had niet alleen te maken met de beperkte verwarmingskosten, daarnaast was er nauwelijks noemenswaardige isolatie op de markt terug te vinden. Vandaag de dag is daar verandering in gekomen. De nummer één bekommernis van veel mensen is dan ook (terecht) ervoor zorgen dat hun woning zo goed mogelijk is geïsoleerd. Dat zorgt er echter voor dat er een ander probleem kan ontstaan. Dit probleem kan door gebruik te maken van bouwfolie echter worden voorkomen. Wil je hier meer over ontdekken? Blijf dan zeker en vast verder lezen!

Wat kan je verwachten? 

Voor bouwfolie geldt dat ze zoals de naam je al aangeeft een type folie is welke als belangrijkste doel heeft om het ontstaan van vochtproblemen in je woning tegen te gaan. Voordat er over wordt gegaan tot het isoleren van een woning is het zo dat een aannemer ervoor zal kiezen om deze folie aan te brengen. Dit kan gebeuren tussen de wanden, vloeren of daken van het huis. Wanneer dit gebeurt zal je tot de vaststelling komen dat vocht geen impact meer kan hebben op de isolatie evenals op de constructie van het pand. In tal van verschillende delen van je woning kan het zeer belangrijk zijn om van deze folie gebruik te maken. 

Ben je van plan om vloerisolatie te laten plaatsen? Dat is vaak een prima idee. In deze situatie zal je echter kunnen vaststellen dat het gebruik van bouwfolie eigenlijk van essentieel belang is. In de zogenaamde kruipruimte van de woning kan het namelijk behoorlijk vochtig worden. Het spreekt voor zich dat je er graag voor zal willen zorgen dat dit vocht buiten kan worden gehouden. Dit niet in het minst omdat op deze manier de constructie aangetast zou kunnen worden, maar bovendien ook omdat een te hoge luchtvochtigheid helemaal niet gezond is.

Alle voordelen van het gebruik van bouwfolie op een rijtje

Voor veel mensen geldt dat ze zich in de praktijk afvragen hoe het komt dat er eigenlijk nog maar vrij recent wordt gepraat over het noodzakelijk zijnde gebruik van bouwfolie. Hoe komt het dat er hier vroeger eigenlijk weinig tot geen aandacht aan werd besteed? Zeer eenvoudig. In het verleden was het namelijk zo dat woningen niet of nauwelijks werden geïsoleerd. Dit zorgde ervoor dat condens of vocht helemaal niet over de mogelijkheid beschikte om zich te manifesteren. Dat is tegenwoordig dus helaas wel even anders. De behoefte aan het gebruik van bouwfolie is daarmee sterk toegenomen.

Bij het isoleren van een woning wordt ervoor gezorgd dat het huis perfect wordt beschermd tegen koude evenals warme windstromen van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen een aangenamer binnenklimaat ontstaat, bovendien zal je ook kunnen vaststellen dat de verwarming aanzienlijk minder hard moet werken. Echter geldt lang niet voor alle isolatiematerialen dat ze over waterafstotende eigenschappen beschikken. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk niet om het gebruik van bouwfolie heen kan. Dit althans niet wanneer je woning optimaal moet worden beschermd tegen de impact die vocht er mogelijkerwijs op zou kunnen hebben.