De verschillen tussen inbetweens en vitrages

Veel mensen verwarren inbetweens met een vitrage en andersom, maar er zijn wel degelijk verschillen aanwezig. Je moet er dus ook goed over nadenken of je voor inbetweens of vitrages kiest. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Om je op weg te helpen bespreken we in onze blog wat de verschillen tussen deze twee soorten zijn.

Versiering en functioneel

Het eerste grote verschil tussen inbetweens en vitrages is dat een inbetween functioneel is en een vitrage meer als raamversiering wordt opgehangen. In de regel wordt een vitrage ook gecombineerd met een ander soort gordijn, zoals een overgordijn. Inbetweens laten gematigd licht door en bieden veel privacy. Bij inbetweens kun je bijvoorbeeld wel naar buiten kijken, maar niemand kan naar binnen kijken. Dat is bij een vitrage niet het geval. Dan kun je zowel naar buiten kijken als dat mensen bij je naar binnen kunnen kijken.

Materialen van vitrages

Vitrages worden in de regel van lichte materialen gemaakt. Dat is mede te danken aan het feit dat een vitrage weinig weerstand biedt tegen licht. Ze moeten het raam alleen mooier maken. Inbetweens worden daarentegen van een dikkere stof gemaakt. Die wel licht doorlaten, maar er wel voor zorgen dat niemand bij je naar binnen kan kijken. Inbetweens hoef je doorgaans ook niet te combineren met andere soorten gordijnen. 

In verschillende kleuren verkrijgbaar

Zowel inbetweens en vitrages zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor uitgesproken kleuren of meer natuurlijke kleuren. Zelfs hele felle kleuren behoren tot de opties. Een ander verschil is dat een vitrage soms ook met een patroon aangeschaft kunnen worden. Een bepaald motief of leuke bloemetjes zijn patronen die bij vitrages iets vaker tot de keuzes behoren. 

Wanneer koop je inbetweens?

Een vraag die de kop opsteekt is wanneer je voor inbetweens of vitrages kiest. Als je gehecht bent aan privacy, maar wel voldoende licht in huis wilt hebben zijn inbetweens de beste keuze. Deze soort gordijnen hoef je doorgaans niet te combineren met andere soorten gordijnen tenzij je kiest voor verduisteringsgordijnen. Dan kun je het op bepaalde momenten van de dag ook echt donker maken in huis. Dat is bijvoorbeeld handig als je veel thuis werkt of op de dag televisie wilt kijken.

Wanneer koop je vitrages?

Vitrages koop je puur als raamversiering en doorgaans worden ze dus ook gecombineerd met andere soorten gordijnen. Zoals overgordijnen, verduisteringsgordijnen of traditionele gordijnen. Deze kun je dan sluiten op het moment dat je privacy wilt of als je het donkerder in huis wilt maken. Wil je het echt donker maken? Dan is een combinatie met verduisterende gordijnen de beste keuze. Maar met mooie overgordijnen kun je in ieder geval ervoor zorgen dat je meer privacy hebt. 

Een laatste tip

Wil je een mooi vitrage ophangen? Schakel dan de hulp in van een specialist. Het liefste een aanbieder die bij je langskomt en de vitrages professioneel inmeet. Zo weet je zeker dat je juiste maat krijgt en dat de vitrage netjes komt te hangen. Bij een vitrage moet het meten zorgvuldig gebeuren. Als je handig bent met een rolmaat kun je dat natuurlijk ook prima zelf doen.