Hoe lang gaat een woning mee?

Hoe lang gaat een woning mee?

Hoe lang gaat een woning mee?

Het principe dat ik graag hanteer is 1% waardevermindering per jaar. M.a.w. een woning van 100 jaar is niets meer waard. Behalve de waarde van de grond natuurlijk.

En vele keuringen bevestigden deze redenering. Wanneer we alle renovatiekosten optellen van een oude woning komen we meestal gelijk op de nieuwbouwwaarde. Vele woningen moeten zodanig gestript worden dat het zelfs duurder uitkomt dan nieuwbouw. Het is dan ook van het allergrootste belang de renovatiekost vooraf goed in te schatten plus een marge voor het onvoorziene.

Maar wat gebeurde er vorige week?

Ik werd gecontacteerd om een keuring uit te voeren van een honderdjarige herenwoning in Waregem. Onderweg dacht ik al, waar ga ik nu weer bij uitkomen. Niets was minder waar. Deze woning was overduidelijk gebouwd door begoede mensen met de beste bouwmaterialen, met goede architect en bekwame vakmensen. Behalve enkele kleinere mankementen was deze woning constructief in een uitstekende staat.

Ik kon mijn eigen bevindingen moeilijk geloven. Vele herenhuizen ogen mooi maar zijn ernstig ziek en kosten veel geld om naar huidige normen te renoveren. Ik denk hierbij aan doorhangende dakconstructies, vermolmd hout, scheefgetrokken roosteringen, (licht) overhellende buitenmuren, gebarsten vloeren, loszittende bepleistering, slecht sluitende binnendeuren enz… niet altijd duidelijk zichtbaar op het eerste zicht.

Hier, in dit geval, niets van aan. Mooi, degelijke woning te koop voor een eerlijke prijs. Ik heb al andere vraagprijzen gezien. Maar de moraal van dit verhaal is wel: de uitzondering bevestigd de regel van 1% waardevermindering per jaar.
Na overhandiging van mijn verslag door de koper aan de verkoper, is de koop gesloten voor 20.000 euro minder dan de vraagprijs. En iedereen was tevreden.

Eerst keuren, dan kopen.

Een kleine investering met een gegarandeerd rendement.

Share the Post

About the Author

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *