Is een bouwtechnische keuring nodig bij een nieuwe woning?

Ik wil graag een bod doen, maar als ik niet 100% zeker ben over de staat van het huis, dan vraag ik een bouwtechnische keuring aan.

Wanneer is een bouwkundige keuring aan te raden?

Er zijn verschillende redenen om het gebouw voor aankoop te inspecteren. Hier zijn helaas kosten aan verbonden. Wanneer heeft u echt een keuring nodig? Bouwkundige keuringen kunnen u behoeden voor onaangename verrassingen. Omdat hier vaak technische mankementen optreden, is het vooral aan te raden om de bouwkundige staat van oudere woningen te onderzoeken.

De bouwkundige keuring in het kort

Bij bouwtechnische keuringen voert een bouwkundig ingenieur een visuele inspectie van uw woning uit. Hij of zij kijkt naar de belangrijkste bouwkundige componenten en brengt de staat van uw woning tot in detail in kaart. Alle bevindingen, inclusief bijbehorende foto’s, worden vastgelegd in het architectuur rapport en vervolgens ontvangen. Het toont ook de kosten van onderhoud en service die zijn verlopen voor de komende 5 jaar.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende voordelen aan het accepteren van een gebouw. Zo heeft u direct inzicht in de gebreken aan uw woning en de kosten die gepaard gaan met het verhelpen ervan en achterstallig onderhoud. De inzichten uit het rapport kunt u gebruiken tijdens prijsonderhandelingen met de verkoper. Vanaf 2018 wordt in bestaande koopovereenkomsten voor woning modellen standaard de toestand na bouwkundige keuring opgenomen. De koper is verplicht te overwegen aan deze verplichting te voldoen door het uitvoeren van een inspectie van het gebouw. En tot slot geven bouwverslagen vaak extra tips om je woning te verduurzamen. Dat is een geweldige bonus!

Hoeveel kost een bouwkundige keuring?

Gebouwinspecties kunnen door verschillende onafhankelijke partijen worden uitgevoerd, dus de prijzen kunnen variƫren. Gemiddeld besteden we 275-425 euro aan bouwkundige keuringen. De prijs is daarom afhankelijk van de onafhankelijke partij die de inspectie uitvoert en de woning gerelateerde factoren zoals de inhoud, afwerking en ligging van de woning.