Wat zijn de voordelen van een douglas overkapping?

Je bent op zoek naar een mooie overkapping voor in de voortuin of in de achtertuin en je gaat driftig op zoek naar een exemplaar waar je ook jarenlang plezier van hebt. Uit de vele soorten kun je kiezen voor een douglas overkapping. Douglas overkappingen zijn er in verschillende vormen en maten, maar waarom zou je juist voor deze soort overkappingen moeten kiezen? In onze blog vertellen we meer over douglashout en de douglasspar.

Wat is douglashout?

Douglashout is één van de populairste houtsoorten van dit moment en dat is vrij logisch. Het is een sterk hout dat harder wordt bij uitdroging ook steeds harder. Douglashout is afkomstig van de douglasspar die voorheen uitsluitend in Noord-Amerika groeide, maar tegenwoordig ook in Europa aanwezig is. Onbehandeld kan het hout ook tussen de 10 tot 15 jaar meegaan!

Douglas overkapping enorm populair

Douglashout is één van de hardste houtsoorten en wordt bij uitdroging alsmaar sterker. Daarom is het ideaal hout om te gebruiken voor carports, overkappingen, schuttingen en schuren. Niet alleen omdat het matig duurzaam hout is, maar douglashout is in tegenstelling tot hardhout ook iets voordeliger. Een douglas overkapping is momenteel enorm populair bij de tuinier. 

Bijzondere rode kleur

Een kenmerk van douglashout is dat het een zachte en warme rode kleur heeft. Dat spreekt veel mensen aan terwijl het hout naarmate de leeftijd en door verwering egaal grijs wordt. Om de natuurlijke kleur van bijvoorbeeld een douglas overkapping te behouden kun je het hout behandelen met beits of olie.

Uiteenlopende toepassing, daaronder de douglas overkapping

Douglashout kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en voor buitengebruik zie je dat de houtsoort vaak wordt gebruikt voor het maken van een carport, een schuur, een schutting en een overkapping. De overkapping van douglashout is momenteel enorm populair vanwege de mooie warme uitstraling van het hout en de duurzaamheid. Terwijl deze overkappingen ook nog eens relatief goedkoop zijn.

De kenmerken van een douglas overkapping

Er zijn verschillende soorten douglas overkappingen en de kenmerken van een douglas overkapping zijn niet heel anders dan die van overkappingen van andere houtsoorten. Je hebt een ruime keuze in verschillende afmetingen en vormen. Vrijwel iedere overkapping wordt compleet geleverd. Inclusief EPDM rubberfolie en betonpoeren. Het nadeel van het hout is dat het namelijk niet in aanraking met beton mag komen. Betonpoeren zijn dus wel noodzakelijk als je voor deze soort overkapping kiest. Je kunt ook kijken naar een tuinhuis met overkapping.

Montage en onderhoud

Een voordeel van een douglas overkapping is dat vrij eenvoudig zelf te monteren en te plaatsen zijn, maar je kunt ook altijd de hulp van een expert inschakelen. In veel gevallen is dat een verstandige keuze, omdat je dan zeker weet dat de overkapping deskundig wordt gemonteerd en wordt geplaatst. Een groot pluspunt is dat douglas hout weinig onderhoud vergt. We adviseren wel om olie of beits te gebruiken als je de natuurlijke kleur van de houtsoort wilt behouden, want door verwering kan het hout egaal grijs worden. Sommige mensen vinden dat mooi terwijl anderen de natuurlijke rode warme kleur prefereren.